26 Aralık 2012 Çarşamba

Çocuklarda Göğüs Ağrısı


Çocuklarda göğüs ağrıları, baş ve karın ağrılarından sonra en sık ağrı tipidir. Erişkinlerde göğüs ağrılarının çoğunda bir kalp hastalığı bulunurken, erişkinlerin tersine, çocuklarda göğüs ağrısı nadiren kalp hastalıkları ile ilişkilidir. Bununla birlikte bu tip ağrılar çoğunlukla kronikleşmekte, ailede ve çocukta şiddetli endişeye yol açarak çocuğun ve ailenin günlük yaşamlarını oldukça bozmaktadır.

Nedenleri

Göğüs ve Göğüs duvarı deri, kas ve iskelet sistemleri, solunum, kardiyovasküler ve gastrointestinal sistemlerden oluşmaktadır.  Göğüs ağrılarında bunlara ait nedenlerin yanı sıra psikojenik etkenler de göğüs ağrısına neden olabilmektedirler.
            Çocuklarda ağrının zamanlaması, süresi ve kaybolma süreci, eşlik eden diğer bulgular (öksürük, bayılma gibi)  ağrının nedenini belirlemede yardımcı olurlar. Egsersiz sırasında ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen ağrı kalp hastalıklarını düşündürürken,  hareketle ortaya çıkan ve değişen ağrılar kas iskelet sisteminden kaynaklanırlar.  Somatik yakınmalarla birlikte olan göğüs ağrılarında psikojenik etkenler ön plandayken, yemeklere olan ağrılarda gastrointestinal sistem hastalıkları ön plana çıkmaktadır. 

·         göğüs duvarının vurma, çarpma gibi travma ile zedelenmesi
·         kaburga kırıkları, çıkıkları (özellikle spor yapan çocuklarda)
·         spor sonrası kaslarda spazm
·         Kostokondrit dediğimiz kaburgaların birleşim yerinin iltihabına baplı ağrılar
·         Prekordial catch sendromu; nedeni bilinmeyen, iyi huylu bir hastalıktır. Çoğunlukla ergenlik döneminde görülür. Sırtta veya göğüste aniden ortaya çıkan, keskin ağrı ile karakterizedir. Ağrı nefes alma ile artış gösterir. Ağrı birkaç dakikada kendiliğinden iyileşme eğilimindedir. Ağrı derin ve güçlü bir nefes alma ile de kesilebilir. Gün içerisinde birkaç kez tekrarlayabilir
·         Akciğere ait nedenler
·         Mide- sindirim yoluna ait nedenler
·         Psikolojik nedenler
·         Kalbe ait nedenler;

Eğer göğüs ağrısına bu bulgular eşlik ediyorsa göğüs ağrısı  çok ciddiye alınmalı ve tüm tetkikler yapılmalıdır ; 

·         göğüs ağrısının egzersizle beraber olması (terleme, solukluk, fenalaşma hissi)
·          ağrı ile beraber çarpıntı, halsizlik, baş dönmesi ve bayılmanın olması
·         daha önce kalp cerrahisi uygulanmış olması
·         ailede ani ölüm ve/veya kalp kası kalınlığı olan hasta hikayesinin bulunması

Göğüs ağrısı olan bir çocukta bu konuda uzman bir hekimin iyi bir öykü alması ve iyi bir muayene ile ayırıcı tanı genellikle yapılabilir. Kalp hastalığı şüphelenilen olgularda EKG, Tele, Ekokardiyografi, efor testi vb bir çok tetkik aşamalı olarak yapılabilir.

Tedavi

Göğüs ağrısının kalp hastalığından kaynaklandığı kuşkusu, hasta ve ailesinde endişe ve strese neden olmaktadır.  Bu da çocuklarda ağrıyı ve psikolojik yakınmaları daha da artırmaktadır. Bu nedenle tedavide öncelikle hasta ve ailesinin ikna edilmesi, nedenlerin açıklanması ve gerekirse hastanın izlenmesi uygun olur. Nedene yönelik tedavi uygulanmalı, göğüs duvarına ait patolojiler de ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Kalp kökenli ağrılarda hastaların pediyatrik kardiyoloji bölümlerinde tetkik ve izlenmeleri planlanmalıdır.
İdiyopatik yani neden bulunamayan göğüs ağrılarının izlemlerinde, herhangi bir tedavi almamalarına karşın ağrı sıklığının giderek azaldığı gözlemlenmektedir.

7 yorum:

  1. tansiyon ve sağlık konulu bir blogum var bu yüzden diğer sağlık konulu siteleri inceleyip araştırıyorum, blogunuzu gerçekten çok başarılı bulduğumu belirtmek isterim.

    YanıtlaSil
  2. Site admini arkadaşıma çok teşekkür ederek sormak istiyorum , göğüs büyütme ve
    kepçe kulak estetiği operasyonu geçirdikten sonra psikolojik olarak ne tür etkileşimler yaşanıyor bilgi paylaşımı yaparsanız sevinirim ya'da bu konuda bilgili - bu operasyonları yaşadıkdan sonra psikolojik anlamda etkilendiği olayları olan arkadaşların yorumlarını okumak isterim, şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Sağlık konularında paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Ülkemizde yapılan göğüs büyütme ya'da diğer adı ile meme büyütme ve diğer estetik müdehaleler hakkında uzman doktordan bilgi almak isterseniz blogumu ziyaret edebilirsiniz. @catlover seker, Estetik operasyon öncesi psikiyatr danışmanlardan mutlaka öneri almanızı tavsiye ederim.Blog sahibine'de bu fırsatı verdiği için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Blogumda lösemi türleri hakkında bilgiler vermeye çalışıyorum, ziyaret ederek detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
    www.losemibelirtileri.net

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. kadın sağlığı bilgilerinden yararlanabileceğiniz sağlık konulu web bloguma beklerim.
    https://www.tahlilsonuclari.web.tr

    YanıtlaSil
  7. Tahlil sonuçlarınızı internet üzeründen öğrenmek için sitemizi kullanabilirsiniz
    tahlil sonuçları
    istanbul tahlil sonuçları

    YanıtlaSil